Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do tego ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek. Polecam!
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 60
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 118
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1372
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 917
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 60
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 118
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1372
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 917
Składniki
Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta. Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.
W czasie gdy ciasto odpoczywa obieramy mięso z kości i razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia - najpierw mięso, warzywa a na końcu namoczona i odciśnięta bułka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do masy warzywno mięsnej. Całość dokładnie mieszamy i kosztujemy czy nie trzeba więcej doprawic oraz czy masa nie jest za sucha. U mnie była troszkę za sucha więc dolałam dwie chochelki wywaru z gotowania mięsa. Dodałam również posiekany koperek i natkę pietruszki do smaku. Farsz gotowy. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!