Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny sposób na wykorzystanie pozostałości z rosołu. Te pierogi wykorzystają potencjał wcześniej ugotowanego, soczystego mięsa i kreatywnie wpłyną na smak pierogów. Wystarczą drobne dodatki, aby podbić walory mięsa i sprawić, że to danie będzie zaskakujące w kuchni. Jest ekonomiczne w przygotowaniu, pyszne, a do tego obłędnie smaczne. Ten przepis przyda się każdej pani domu! Oprószone smażoną cebulką i polane tłuszczykiem, będzie absolutnym hitem na obiadowym stole.
patelnia, deska do krojenia, wałek, maszynka do mielenia mięsa, nóż, garnek
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 187
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 187
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Stopniowo łącz dwie szklanki mąki ze szklanką gorącej wody oraz łyżką oleju lub oliwy. Dodaj również łyżeczkę soli. Wymieszaj składniki. Wyrabiaj ciasto i gdy będzie już gotowe, zawiń je w folię i odstaw na 30 minut.
Farsz na pierogi z mięsa z rosołu zależy dosłownie od tego co masz pod ręką. Najważniejszą częścią jest oddzielenie mięsa od kości i zmielenia w maszynce lub pokrojenia na drobno.
Następnie pokrój cebulę na kostkę i zeszklij na złotobrązowo z masłem w rondelku lub garnku. Smaż na średnim ogniu. Dodaj dwa mniejsze (lub jeden większy) pokrojone ząbki czosnku i smaż do zeszklenia. Dodaj soli dla smaku,
Sednem przepisu jest przygotowanie farszu z mięsa z rosołu. Mięso już pachnie zielem angielskim i liściem laurowym, a do tego było gotowane na bulionie. Wykorzystać możesz mięso różnego rodzaju, ale ważne, aby zestawić je ze składnikami z patelni, ponieważ cebulka nada tutaj charakteru i wyjątkowego smaku. Jeżeli pozostały Ci składniki z rosołu, np. marchewka, czy seler, to dodaj w niewielkich ilościach do mięsa, ale nie więcej niż 2 łyżki na cały farsz. Rozdrobnij mięso w maszynce lub pokrój na drobno. Następnie połącz z wcześniej przygotowaną cebulką.
Kiedy ciasto już poleżakowało, rozdziel je na mniejsze części. Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek i przyłóż większy kubek, aby wyciąć koła. Kubek możesz brzegach zwilżyć wodą, wtedy będzie się łatwiej wyciąć formę. Złącz wcześniej przygotowane mięso w kulkę i na każdy krążek nakładaj farsz. Jeżeli mięso będzie za suche, możesz dodać opcjonalnie oleju.
Do wrzącej i osolonej wody wrzuć pierogi. Wrzucaj pierogi partiami, ok. 3-4 minut na każdą partię. Poczekaj do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Po wypłynięciu przełóż na talerz. W tym czasie rozdrobnij na kostkę cebulę i dodaj do niej masło oraz sól do smaku. Podsmaż na delikatnie brązowy kolor i zestaw z pierogami. Smacznego!