Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny sposób na wykorzystanie pozostałości z rosołu. Te pierogi wykorzystają potencjał wcześniej ugotowanego, soczystego mięsa i kreatywnie wpłyną na smak pierogów. Wystarczą drobne dodatki, aby podbić walory mięsa i sprawić, że to danie będzie zaskakujące w kuchni. Jest ekonomiczne w przygotowaniu, pyszne, a do tego obłędnie smaczne. Ten przepis przyda się każdej pani domu! Oprószone smażoną cebulką i polane tłuszczykiem, będzie absolutnym hitem na obiadowym stole.
patelnia, deska do krojenia, wałek, maszynka do mielenia mięsa, nóż, garnek
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Stopniowo łącz dwie szklanki mąki ze szklanką gorącej wody oraz łyżką oleju lub oliwy. Dodaj również łyżeczkę soli. Wymieszaj składniki. Wyrabiaj ciasto i gdy będzie już gotowe, zawiń je w folię i odstaw na 30 minut.
Farsz na pierogi z mięsa z rosołu zależy dosłownie od tego co masz pod ręką. Najważniejszą częścią jest oddzielenie mięsa od kości i zmielenia w maszynce lub pokrojenia na drobno.
Następnie pokrój cebulę na kostkę i zeszklij na złotobrązowo z masłem w rondelku lub garnku. Smaż na średnim ogniu. Dodaj dwa mniejsze (lub jeden większy) pokrojone ząbki czosnku i smaż do zeszklenia. Dodaj soli dla smaku,
Sednem przepisu jest przygotowanie farszu z mięsa z rosołu. Mięso już pachnie zielem angielskim i liściem laurowym, a do tego było gotowane na bulionie. Wykorzystać możesz mięso różnego rodzaju, ale ważne, aby zestawić je ze składnikami z patelni, ponieważ cebulka nada tutaj charakteru i wyjątkowego smaku. Jeżeli pozostały Ci składniki z rosołu, np. marchewka, czy seler, to dodaj w niewielkich ilościach do mięsa, ale nie więcej niż 2 łyżki na cały farsz. Rozdrobnij mięso w maszynce lub pokrój na drobno. Następnie połącz z wcześniej przygotowaną cebulką.
Kiedy ciasto już poleżakowało, rozdziel je na mniejsze części. Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek i przyłóż większy kubek, aby wyciąć koła. Kubek możesz brzegach zwilżyć wodą, wtedy będzie się łatwiej wyciąć formę. Złącz wcześniej przygotowane mięso w kulkę i na każdy krążek nakładaj farsz. Jeżeli mięso będzie za suche, możesz dodać opcjonalnie oleju.
Do wrzącej i osolonej wody wrzuć pierogi. Wrzucaj pierogi partiami, ok. 3-4 minut na każdą partię. Poczekaj do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Po wypłynięciu przełóż na talerz. W tym czasie rozdrobnij na kostkę cebulę i dodaj do niej masło oraz sól do smaku. Podsmaż na delikatnie brązowy kolor i zestaw z pierogami. Smacznego!