Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałam pierogi z płuc wieprzowych to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa a i moja rodzina bardzo je lubi. Fakt takie pierogi to tylko dla tych co lubią podroby, bo wiem że większość ludzi nie znosi podrobów.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Kupione płucka dokładnie wypłukać w kilkunastu wodach najlepiej dzień wcześniej wymoczyć je i od razu ugotować w osolonej wodzie do pełnej miękkości. Jak już są całkowicie miękkie wyjąć je z gotującej wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnego dnia tuż przed przygotowaniem pierogów zmielić wystygnięte płuca ( mi zostało 1,300 ponieważ gdy się ugotowały mąż część zjadł jeszcze na gorąco tak je uwielbia ).
Gdy mamy już zmielone całe płucka wtedy przygotować słoninę z cebulą czyli słoninę pokroić w kostkę i cebulę również w kostkę całość podsmażyć na rumiany kolor i lekko ostudzić. Jak już cebula ze słoniną lekko przestygła dodać ją wraz z wytopionym tłuszczem do zmielonych płucek lekko jeszcze dosolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość.
Jak mamy już przygotowany farsz, wtedy bierzemy się za przygotowanie ciasta na pierogi. Przygotowaną mąkę wsypać do miski wsypać również sól oraz ciepłą wodę nie musi być mocno gorąca, ciasto wymieszać z wodą za pomocą łyżki a następnie za pomocą rąk wyrabiać tak długo aż miska będzie czysta można lekko podsypać mąką aby ciasto się nie kleiło. Do wyrobionego już ciasta dodać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia całego dodanego oleju. Gotowe pozostawić na chwilę pod ściereczką aby odpoczęło.
Jak już ciasto odpoczęło wtedy stolnicę wysypać mąką położyć kawałek jeden ciasta lub od razu całe, ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne rozwałkować je nie za cienko i dowolna szklanką wycinać kółka.
Z powycinanych kółek brać jedno do ręki nałożyć sporą łyżeczkę farszu z płucek skleić zaczynając od góry następnie boki, sklejać dowolnie lub zrobić ozdobny wzorek. Posklejane pierogi układać na ściereczce następnie zanim ugotuje się osolona woda przygotowane pierogi nakryć ściereczką aby nie wyschły ponieważ będą wtedy twarde.
Jak już osolona woda się zagotowała wkładać po 10 sztuk pierogów w zależności od wielkości garnka i jak się woda już z pierogami zagotuje wtedy zmniejszyć ogień i na wolnym po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować 5 minut. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Dobrze gdy ugotowane pierogi nie będą kładzione jeden na drugim ponieważ w czasie stygnięcia mogą się posklejać.
Gotowe pierogi podałam z podsmażoną na oleju cebulą ponieważ tak lubimy najbardziej ale można podać z czym kto lubi. Jak dla mnie to najlepsze danie z mojego dzieciństwa które dość często robił nam dziadek i mama a po za tym to tanie jedzenie. Jedyny mankament to czas przygotowania jest żmudny choć ja uwielbiam robić pierogi. Przygotowane pierogi nie dość że wyszły smaczne to ciasto wyszło tak mięciutkie że aż rozpływało się w ustach.