Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pierogi z płuckami wieprzowymi
  • Dania główne
  • Przepis na

Pierogi z płuckami wieprzowymi

23.04.2021 Odsłon: 16638
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
agnes72
agnes72

Dziś przygotowałam pierogi z płuc wieprzowych to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa a i moja rodzina bardzo je lubi. Fakt takie pierogi to tylko dla tych co lubią podroby, bo wiem że większość ludzi nie znosi podrobów.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 138

do 15 min 15 min
19
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 110

do 15 min 15 min
2
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 794

do 60 min 60 min
4
agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 250

do 15 min 15 min
5
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 348

do 15 min 15 min
24
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 785

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 138

do 15 min 15 min
19
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 110

do 15 min 15 min
2
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 794

do 60 min 60 min
4
agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 250

do 15 min 15 min
5
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 348

do 15 min 15 min
24
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 785

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pierogi z płuckami wieprzowymi
Autor:
agnes72
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • ciasto :
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju.
  • farsz z płucek :
  • 1,700 kg surowych płuc po ugotowaniu 1,300 kg,
  • 170 g słoniny z przyprawami,
  • 200 g cebuli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1

Kupione płucka dokładnie wypłukać w kilkunastu wodach najlepiej dzień wcześniej wymoczyć je i od razu ugotować w osolonej wodzie do pełnej miękkości. Jak już są całkowicie miękkie wyjąć je z gotującej wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnego dnia tuż przed przygotowaniem pierogów zmielić wystygnięte płuca ( mi zostało 1,300 ponieważ gdy się ugotowały mąż część zjadł jeszcze na gorąco tak je uwielbia ).

2

Gdy mamy już zmielone całe płucka wtedy przygotować słoninę z cebulą czyli słoninę pokroić w kostkę i cebulę również w kostkę całość podsmażyć na rumiany kolor i lekko ostudzić. Jak już cebula ze słoniną lekko przestygła dodać ją wraz z wytopionym tłuszczem do zmielonych płucek lekko jeszcze dosolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość.

3

Jak mamy już przygotowany farsz, wtedy bierzemy się za przygotowanie ciasta na pierogi. Przygotowaną mąkę wsypać do miski wsypać również sól oraz ciepłą wodę nie musi być mocno gorąca, ciasto wymieszać z wodą za pomocą łyżki a następnie za pomocą rąk wyrabiać tak długo aż miska będzie czysta można lekko podsypać mąką aby ciasto się nie kleiło. Do wyrobionego już ciasta dodać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia całego dodanego oleju. Gotowe pozostawić na chwilę pod ściereczką aby odpoczęło.

4

Jak już ciasto odpoczęło wtedy stolnicę wysypać mąką położyć kawałek jeden ciasta lub od razu całe, ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne rozwałkować je nie za cienko i dowolna szklanką wycinać kółka.

5

Z powycinanych kółek brać jedno do ręki nałożyć sporą łyżeczkę farszu z płucek skleić zaczynając od góry następnie boki, sklejać dowolnie lub zrobić ozdobny wzorek. Posklejane pierogi układać na ściereczce następnie zanim ugotuje się osolona woda przygotowane pierogi nakryć ściereczką aby nie wyschły ponieważ będą wtedy twarde.

6

Jak już osolona woda się zagotowała wkładać po 10 sztuk pierogów w zależności od wielkości garnka i jak się woda już z pierogami zagotuje wtedy zmniejszyć ogień i na wolnym po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować 5 minut. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Dobrze gdy ugotowane pierogi nie będą kładzione jeden na drugim ponieważ w czasie stygnięcia mogą się posklejać.

7

Gotowe pierogi podałam z podsmażoną na oleju cebulą ponieważ tak lubimy najbardziej ale można podać z czym kto lubi. Jak dla mnie to najlepsze danie z mojego dzieciństwa które dość często robił nam dziadek i mama a po za tym to tanie jedzenie. Jedyny mankament to czas przygotowania jest żmudny choć ja uwielbiam robić pierogi. Przygotowane pierogi nie dość że wyszły smaczne to ciasto wyszło tak mięciutkie że aż rozpływało się w ustach.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki