Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z twarogowym nadzieniem i sosem truskawkowym. Idealne na ciepłe letnie dni.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1419
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14937
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 955
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1419
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14937
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 955
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. W większej szklance mieszamy ze sobą wodę z olejem i dodajemy stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dłońmi. Wyrabiamy tak przez około 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Zawijamy je w lnianą ściereczkę i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
Kiedy ciasto wypoczywa, my mieszamy twaróg ze śmietanką, cukrami i skórką z cytryny. Skórka „podkręci” smak farszu i doda świeżości całemu daniu. Truskawki rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładko. Można je delikatnie dosłodzić. Śmietankę lub jogurt dosładzamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na cienkie placki. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ponieważ wtedy popęka podczas gotowania. Następnie wycinamy szklanką lub innym okrągłym narzędziem koła, nakładamy na środek każdego po ok. łyżeczkę farszu i szczelnie zalepiamy. Nie warto przesadzać i mocno wypychać farszem pierogów, bo wtedy ich nie zlepimy i się rozkleją w wodzie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partiami przez około 2 minuty od momentu zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową, starannie odsączamy z wody i staramy się je odseparować od siebie, aby się nie posklejały. Pierogi podajemy ze śmietaną lub jogurtem i sosem truskawkowym. Można także oprószyć cynamonem.