Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilka dni zajadam się pierogami z soczewicy. To miła dla mnie odmiana, nie spodziewałam się, że mogą tak dobrze smakować. Pierogi z soczewicą mogą być alternatywa dla tak popularnych pierogów z mięsem.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 326
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2481
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4859
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 107
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1581
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 326
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2481
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4859
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 107
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1581
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości w około 3 szklankach osolone wody. Ugotowaną soczewicę odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Miękką soczewicę rozgniatamy, dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
. Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, dodajemy szpinak, sól oraz wlewamy wodę. Ugniatamy ciasto.
Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi odcedzamy, przelewamy wodą i podajmy gorące okraszone masłem lub dowolnym sosem. Smacznego !!!