Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17052

Dodano:

Odsłon: 717

Od kilka dni zajadam się pierogami z soczewicy. To miła dla mnie odmiana, nie spodziewałam się, że mogą tak dobrze smakować. Pierogi z soczewicą mogą być alternatywa dla tak popularnych pierogów z mięsem.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanka mąki razowej
  • 2 łyżka rozmrożonych i rozdrobnionych liści szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości w około 3 szklankach osolone wody. Ugotowaną soczewicę odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Miękką soczewicę rozgniatamy, dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

  2. . Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, dodajemy szpinak, sól oraz wlewamy wodę. Ugniatamy ciasto.

  3. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi.

  4. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi odcedzamy, przelewamy wodą i podajmy gorące okraszone masłem lub dowolnym sosem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń