Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 415 Ocena: 5881

Dodano:

Odsłon: 147

wegetariańska wersja pierogów, pyszna

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 2 szkl
  • jajko 1 szt
  • sól, gorąca woda
  • farsz: soczewica zielona 1 szkl
  • marchew
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1-2 zabki
  • pieczarki 4-5 szt
  • olej
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z soczewicą

Przygotowanie

  1. 1. soczewicę wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu,
    2. cebulę i czosnek posiekać, podusić na oleju, dodać stare pieczarki i marchew, poddusić, doprawić sola i pieprzem, dodać do soczewicy, gotować do miękkości i odparowania płynu, doprawić do smaku ( jeśli farsz jest zbyt wodnisty można dodać łyżkę bułki tartej), wystudzić,
    3. do mąki dodać jajko, sól, zarobić gorącą wodą, przykryć ściereczką, odstawić na godz,
    4. ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty lub przy pomocy kubka wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi,
    5. zagotować wodę, osolić, na wrzątek wrzucać pierogi (gotować partiami), gotować 3-4 min na małym ogniu, po wypłynięciu, podawać z przysmażoną na maśle cebulka,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń