Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki mojego dzieciństwa.
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7027
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6086
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1786
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7027
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6086
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1786
Składniki
Ugotowałam soczewicę, czerwona łatwiej się rozpada i właściwie gotuje się 15 minut. Soczewicę przesmażyłam na zrumienionej cebuli ze smalcem ze skwarkami. Część cebuli odjęłam do okrasy.
Do mąki dodałam sól i olej. Wmieszałam go nożami.
Potem dodałam wodę i też wmieszałam nożami.
Dodałam jajo i też je wmieszałam. A teraz trzeba pobrudzić ręce i wyrobić ciasto.
Ciasto wałkowałam partiami, a ciasto trzymałam przykryte miską. Wykroiłam ciasto, nakładałam farsz i zaklejałam pierogi.
Ugotowane pierogi, w osolonej wodzie, polałam domowym smalcem ze skwarkami i zrumienioną cebulą. Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 pierogów. Smacznego :)