Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki mojego dzieciństwa.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4126
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416260
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2828
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4126
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416260
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2828
Składniki
Ugotowałam soczewicę, czerwona łatwiej się rozpada i właściwie gotuje się 15 minut. Soczewicę przesmażyłam na zrumienionej cebuli ze smalcem ze skwarkami. Część cebuli odjęłam do okrasy.
Do mąki dodałam sól i olej. Wmieszałam go nożami.
Potem dodałam wodę i też wmieszałam nożami.
Dodałam jajo i też je wmieszałam. A teraz trzeba pobrudzić ręce i wyrobić ciasto.
Ciasto wałkowałam partiami, a ciasto trzymałam przykryte miską. Wykroiłam ciasto, nakładałam farsz i zaklejałam pierogi.
Ugotowane pierogi, w osolonej wodzie, polałam domowym smalcem ze skwarkami i zrumienioną cebulą. Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 pierogów. Smacznego :)