Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z soczewicą babci Oli

Pierogi z soczewicą babci Oli

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 10681

Dodano:

Odsłon: 10290

Smaki mojego dzieciństwa.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowałam soczewicę, czerwona łatwiej się rozpada i właściwie gotuje się 15 minut.
    Soczewicę przesmażyłam na zrumienionej cebuli ze smalcem ze skwarkami. Część cebuli odjęłam do okrasy.

  2. Do mąki dodałam sól i olej. Wmieszałam go nożami.

  3. Potem dodałam wodę i też wmieszałam nożami.

  4. Dodałam jajo i też je wmieszałam. A teraz trzeba pobrudzić ręce i wyrobić ciasto.

  5. Ciasto wałkowałam partiami, a ciasto trzymałam przykryte miską.
    Wykroiłam ciasto, nakładałam farsz i zaklejałam pierogi.

  6. Ugotowane pierogi, w osolonej wodzie, polałam domowym smalcem ze skwarkami i zrumienioną cebulą. Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 pierogów.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń