Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam wrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są z warzywami to rewelacyjne w smaku, farsz polecam dobrze doprawić pieprzem i odrobiną kuminu, tak aby był wyrazisty w smaku, podane z okrasą z cebuli dymki stanowią syty pełnowartościowy posiłek.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8715
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8715
Składniki
1. Farsz: Soczewicę gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzamy dobrze z wody na sicie i studzimy, łyżką rozgniatamy na papkę. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por siekamy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte warzywa, dusimy pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy
3. mieszamy z soczewicą, doprawiamy szczyptą kuminu- rewelacyjnie podkreśla smak farszu, jeśli ktoś nie lubi można też z niego całkowicie zrezygnować.
4. Ciasto: Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie, jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować , wyciąć kółka, nadziać farszem, zlepić pierożki, gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem polać okrasą z oleju i zeszklonej cebuli dymki.