Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 285
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2589
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1636
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14351
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 285
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2589
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1636
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14351
Składniki
Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy dość elastyczne ciasto. Stolnicę dość delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub specjalnych urządzeń wykrawamy pierogi. Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy. Przesypujemy cukrem pudrem i nadziewamy nimi pierogi. Dobrze zlepiamy. Zagotowujemy wodę solą. Wkładamy pierogi i po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Podajemy ze śmietanką lub słodkim sosem.