Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88447
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11734
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1865
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88447
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11734
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1865
Składniki
Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy dość elastyczne ciasto. Stolnicę dość delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub specjalnych urządzeń wykrawamy pierogi. Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy. Przesypujemy cukrem pudrem i nadziewamy nimi pierogi. Dobrze zlepiamy. Zagotowujemy wodę solą. Wkładamy pierogi i po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Podajemy ze śmietanką lub słodkim sosem.