Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7909
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1190
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13680
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7909
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1190
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13680
Składniki
Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy dość elastyczne ciasto. Stolnicę dość delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub specjalnych urządzeń wykrawamy pierogi. Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy. Przesypujemy cukrem pudrem i nadziewamy nimi pierogi. Dobrze zlepiamy. Zagotowujemy wodę solą. Wkładamy pierogi i po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Podajemy ze śmietanką lub słodkim sosem.