Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z truskawami to jeden z najsmaczniejszych obiadów na słodko, który najlepiej smakuje przygotowywany ze świeżych owoców. Ugotowane pierogi oprószone cukrem i podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym z pewnością skradną serca wszystkich waszych domowników bez wyjątku.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 437
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5467
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1074
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 425
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1126
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 44
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 437
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5467
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1074
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 425
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1126
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 44
Składniki
Mąkę przesiej do miski, zrób kopczyk z wgłębieniem. Dodaj szczyptę soli, wbij do środka jedno całe jajko. Składniki połącz ze sobą. Do gorącej wody włóż łyżkę masła. Mieszaj do rozpuszczenia. Masło z wodą przelej do pozostałych składników. Ciasto na pierogi siekaj nożem. Kiedy lekko przestygnie zajmij się zagniataniem ciasta.
Gładkie, jednolite ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie zabierz się za nadzienie.
Truskawki dokładnie umyj, osusz, odetnij szypułki i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce połącz z cukrem.
Ciasto na pierogi podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka przy użyciu szklanki. Na środek każdego placka połóż po łyżce truskawkowego farszu. Przystąp do lepienia pierogów.
Pierogi z truskawkami gotuj w osolonym wrzątku przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi początkowo zahartuj w zimniej wodzie, następnie odcedź na durszlaku.
Pierogi z truskawkami podawaj oprószone cukrem z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!