Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i czosnkiem.
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 75
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 201
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 75
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 201
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dwie łyżki oleju, w którym marynowany był tuńczyk, rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
Dodać wędzoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić do odparowania płynu. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, dodać do farszu. Nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem, zostawić do ostygnięcia.
Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Ugotowane pierogi obsmażyć z obu stron na rumiano.
Pierogi podawać z kwaśną śmietaną i sosem chili. Posypać posiekaną natką.