Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i czosnkiem.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457167
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1316
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2168
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 534
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457167
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1316
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2168
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 534
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dwie łyżki oleju, w którym marynowany był tuńczyk, rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
Dodać wędzoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić do odparowania płynu. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, dodać do farszu. Nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem, zostawić do ostygnięcia.
Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Ugotowane pierogi obsmażyć z obu stron na rumiano.
Pierogi podawać z kwaśną śmietaną i sosem chili. Posypać posiekaną natką.