Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i czosnkiem.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dwie łyżki oleju, w którym marynowany był tuńczyk, rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
Dodać wędzoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić do odparowania płynu. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, dodać do farszu. Nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem, zostawić do ostygnięcia.
Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Ugotowane pierogi obsmażyć z obu stron na rumiano.
Pierogi podawać z kwaśną śmietaną i sosem chili. Posypać posiekaną natką.