Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i czosnkiem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336615
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3624
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422714
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2447
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336615
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3624
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422714
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2447
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dwie łyżki oleju, w którym marynowany był tuńczyk, rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
Dodać wędzoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić do odparowania płynu. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, dodać do farszu. Nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem, zostawić do ostygnięcia.
Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Ugotowane pierogi obsmażyć z obu stron na rumiano.
Pierogi podawać z kwaśną śmietaną i sosem chili. Posypać posiekaną natką.