Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są bardzo delikatne i lekkie, świetnie smakują podsmażone z bułką tartą albo gotowane i polane masłem. Przepis z 1913 roku.
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, ma być miękka, ale się nie rozpadać. Następnie odcedzić z wody, posiekać i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Twaróg zmiksować na gładką masę z bułką tartą. Dodać kapustę, wymieszać łyżką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i sklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać z roztopionym masłem lub bułką tartą. Więcej przepisów na staropolskie potrawy na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.