Są bardzo delikatne i lekkie, świetnie smakują podsmażone z bułką tartą albo gotowane i polane masłem. Przepis z 1913 roku.
Pierogi z twarogiem i słodką kapustą
Składniki
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g kapusty
- 2 łyżki bułki tartej
- Masło
- sól, pieprz
Składniki
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g kapusty
- 2 łyżki bułki tartej
- Masło
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, ma być miękka, ale się nie rozpadać. Następnie odcedzić z wody, posiekać i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Twaróg zmiksować na gładką masę z bułką tartą. Dodać kapustę, wymieszać łyżką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i sklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać z roztopionym masłem lub bułką tartą. Więcej przepisów na staropolskie potrawy na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 177

Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Węgierska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Dla zdrowia
Odsłon: 4017
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 193
Ostatnio komentowane przepisy

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 177

Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Węgierska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Dla zdrowia
Odsłon: 4017
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 193



Składniki
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g kapusty
- 2 łyżki bułki tartej
- Masło
- sól, pieprz
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, ma być miękka, ale się nie rozpadać. Następnie odcedzić z wody, posiekać i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Twaróg zmiksować na gładką masę z bułką tartą. Dodać kapustę, wymieszać łyżką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i sklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać z roztopionym masłem lub bułką tartą. Więcej przepisów na staropolskie potrawy na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.