Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z twarogiem solankowym wędzonym:

Pierogi z twarogiem solankowym wędzonym:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 87

Całkiem niedawno spróbowałam zrobić farsz z tego właśnie twarogu i ziemniaków. Ale z samym twarogiem są jeszcze lepsze. Polecam do wypróbowania.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Farsz:
  • 1/2 kg twarogu solankowego wędzonego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (grubo mielonego)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • ewentualnie kwaśna śmietana
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Ciasto:
    ----------
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczkę soli
    100 g masła
    1 szklanka gorącej wody
    Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wrzucić masło i sól, zalać wodą.
    Wymieszać drewnianą łyżką a po lekkim przestygnięciu-przełożyć na blat i dokładnie wyrobić.
    Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny aby "wypoczęło".
    Ciasto jest mięciutkie i elastyczne.




  2. Ser zmielić, wymieszać z pieprzem i papryką. Soli nie musimy dodawać bo ser jest wystarczająco słony.


  3. Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia.
    Polać ugotowane pierogi. Na środku talerza można umieścić 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 28 kwietnia Dla mnie to też nowość, ale widać że pyszne.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń