Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia tuż tuż, więc jeszcze jeden przepis, który możecie wykorzystać w najbliższym czasie. Takie pierogi to potrawa typowo wigilijna czy świąteczna. Prosta, a smaczna. Do polania przygotowujemy masło z makiem i miodem, które osłodzi potrawę.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420279
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1703
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119705
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420279
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1703
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119705
Składniki
W misce przesianą mąkę mieszamy z żółtkiem, solą i oliwą, a następnie całość zaparzamy gorącą wodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując go ewentualnie mąką Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka Na każdym kawałku ciasta kładziemy śliwkę ( wcześniej można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie i dokładnie odsączyć, a następnie oprószyć cukrem ) i zlepiamy Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze ok 4 minuty ( śliwki dodatkowo zmiękną )
W międzyczasie przygotowujemy polewę do pierogów: masło topimy na patelni, dodajemy sparzony i osuszony mak, a na koniec miód. Wszystko razem chwilkę smażymy na małym ogniu. Pierogi odcedzamy i polewamy masłem makowym