Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z wędzoną śliwką i masłem miodowo - makowym

Pierogi z wędzoną śliwką i masłem miodowo - makowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2717

Dodano:

Odsłon: 4527

Wigilia tuż tuż, więc jeszcze jeden przepis, który możecie wykorzystać w najbliższym czasie. Takie pierogi to potrawa typowo wigilijna czy świąteczna. Prosta, a smaczna. Do polania przygotowujemy masło z makiem i miodem, które osłodzi potrawę.

Składniki

  • Na ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej, 1 żółtko, łyżka oliwy, szczypta soli, szklanka gorącej wody
  • Na farsz
  • ok. 1/2 kg miękkich wędzonych śliwek bez pestek ( polskich ) i cukier
  • Do polania
  • masło ( 1/4 kostki ), łyżka maku i 2 łyżki miodu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem miodowo - makowym

Przygotowanie

  1. W misce przesianą mąkę mieszamy z żółtkiem, solą i oliwą, a następnie całość zaparzamy gorącą wodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując go ewentualnie mąką

    Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka

    Na każdym kawałku ciasta kładziemy śliwkę ( wcześniej można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie i dokładnie odsączyć, a następnie oprószyć cukrem ) i zlepiamy

    Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze ok 4 minuty ( śliwki dodatkowo zmiękną )

  2. W międzyczasie przygotowujemy polewę do pierogów: masło topimy na patelni, dodajemy sparzony i osuszony mak, a na koniec miód. Wszystko razem chwilkę smażymy na małym ogniu.

    Pierogi odcedzamy i polewamy masłem makowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń