Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie daj się zwieść prostocie tej potrawy, ponieważ smak jest naprawdę złożony. Miękkie ciasto, kremowe nadzienie ziemniaczane i podsmażona na maśle cebulka jako wykończenie dania sprawią, że poprosisz o podwójną porcję. Pierogi z ziemniakami wymagają nieco pracy, ale do ich lepienia możesz zaprosić członków rodziny, przyjaciół lub sąsiadów. Ten prosty przepis stanie się świetnym pretekstem do wspólnych rozmów z bliskimi i późniejszej uczty przy stole.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 224
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 224
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski wlej gorącą wodę, dodaj sól, olej i wymieszaj. Dosyp ok. 100 g mąki i mieszaj łyżką. Uważaj, żeby się nie poparzyć. Po wymieszaniu odstaw ciasto, aby przestygło. Gdy wbijesz jajko, nie może się ściąć. Do lekko ostudzonego ciasta dodaj jajko i szybko wymieszaj, aby się nie ścięło. Po kolejnym wymieszaniu dosyp resztę mąki i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosyp odrobinę mniej lub więcej mąki (wszystko zależy od wielkości jajka). Zagniataj ciasto ok. 5 minut, po czym odstaw na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”.
Obierz cebulkę i drobno pokrój, po czym podsmaż na maśle. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Dodaj cebulkę, sól, czarny i ziołowy pieprz, następnie rozgnieć tłuczkiem na gładką masę. Ziołowy pieprz w połączeniu z podsmażoną cebulką nada nadzieniu ciekawego smaku. Odstaw farsz do lekkiego przestudzenia.
Z ciasta na pierogi oderwij fragment i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj kółka (6-9 cm) i łyżką kładź porcję farszu na środek krążka. Złącz brzegi ciasta i zlep pieroga formując szczelny i ładny brzeg. Lep pierogi do pełnego wykończenia składników.
Gotuj pierogi w dużej ilości osolonej wody (na 2 l wody – 1 łyżeczka soli), delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia, po czym przekładaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Pierogi z ziemniakami podawaj od razu po ugotowaniu, polane masłem, podsmażoną cebulką lub przyrumienionym boczkiem.