Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 1690

Do pierogów użyłam śliwek węgierek. Były dość słodkie, więc nie dosładzałam ich, tylko lekko posłodziłam już ugotowane pierogi. Pierogi ze śliwkami pojawią się u nas w tym roku jeszcze nie raz, wszak to dopiero początek sezonu śliwkowego. A i zimą robię też pierogi ze śliwkami, gdyż obowiązkowo zawsze trochę ich mrożę

Składniki

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka mocno ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • ok 60 śliwek
  • 3 łyżki masła (45 g )
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • duża szczypta cynamonu
  • cukier
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Z podanych wyżej składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie wlewamy od razu całej wody, dolewamy w miarę potrzeby

  2. Że śliwek wyjmujemy pestki

  3. Ciasto rozwałkowujemy ( ja dzielę go na 2 części i wałkuję na dwa razy ) i wykrawamy kółka za pomocą specjalnej foremki lub po prostu przy pomocy szklanki

  4. Śliwki kładziemy na środek wykrojonych kawałków ciasta i dokładnie zlepiamy

  5. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 3-4 min od wypłynięcia

  6. Do polania pierogów przygotowujemy masło z tartą bułką i cynamonem: masło roztapiamy na patelni, dodajemy bułkę tartą i cynamon, Podsmażamy do lekkiego zrumienienia

  7. Pierogi odcedzamy i polewamy przygotowaną bułką z masłem, lekko dosładzamy do smaku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 23 sierpnia Mniam, wyglądają przepysznie! I duży plus za stworzenie sezonowego dania. Też zajadamy się teraz śliwkami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń