Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksperymentowałem z kształtem pierogów, ponieważ śliwka (szczególnie mrożona) nie daje się łatwo zamknąć w cieście. Próbowałem robić pierogi w firmie sakiewek, klasyczne z siekaną śliwką, małe, duże itp. Wydaje mi się, że w końcu znalazłem złoty środek.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 175
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 210
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1298
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 514
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 175
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 210
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1298
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 514
Składniki
Do mąki dodaję gorącą wodę i olej oraz szczyptę soli. Zagniatam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na kilka minut wkładam je do woreczka foliowego, żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkowuję na cienkie placki i szklanką (chodzi o wielkość otworu) wycinam krążki. Na taki placek kładę dwie lub trzy połówki śliwki i przykrywam drugim plackiem. Zaklejam dookoła robiąc okrągłe pierogi.
Tuż przed zamknięciem pieroga, przez pozostawioną szczelinę, wsypuję ¼ łyżeczki cukru i dopiero kończę pieróg. Do niektórych pierogów dodaję szczyptę cynamonu, ale nie jest to regułą.
Do gotującej się wody wrzucam po kilka sztuk i po wypłynięciu na wierzch gotuję jeszcze około 5 minut. Podaję polane jogurtem naturalnym (śmietaną) i ewentualnie posypane cukrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy.