Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksperymentowałem z kształtem pierogów, ponieważ śliwka (szczególnie mrożona) nie daje się łatwo zamknąć w cieście. Próbowałem robić pierogi w firmie sakiewek, klasyczne z siekaną śliwką, małe, duże itp. Wydaje mi się, że w końcu znalazłem złoty środek.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 816
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 650
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5537
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4792
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1008
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 816
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 650
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5537
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4792
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1008
Składniki
Do mąki dodaję gorącą wodę i olej oraz szczyptę soli. Zagniatam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na kilka minut wkładam je do woreczka foliowego, żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkowuję na cienkie placki i szklanką (chodzi o wielkość otworu) wycinam krążki. Na taki placek kładę dwie lub trzy połówki śliwki i przykrywam drugim plackiem. Zaklejam dookoła robiąc okrągłe pierogi.
Tuż przed zamknięciem pieroga, przez pozostawioną szczelinę, wsypuję ¼ łyżeczki cukru i dopiero kończę pieróg. Do niektórych pierogów dodaję szczyptę cynamonu, ale nie jest to regułą.
Do gotującej się wody wrzucam po kilka sztuk i po wypłynięciu na wierzch gotuję jeszcze około 5 minut. Podaję polane jogurtem naturalnym (śmietaną) i ewentualnie posypane cukrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy.