Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksperymentowałem z kształtem pierogów, ponieważ śliwka (szczególnie mrożona) nie daje się łatwo zamknąć w cieście. Próbowałem robić pierogi w firmie sakiewek, klasyczne z siekaną śliwką, małe, duże itp. Wydaje mi się, że w końcu znalazłem złoty środek.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10553
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336861
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4590
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424462
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10553
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336861
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4590
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424462
Składniki
Do mąki dodaję gorącą wodę i olej oraz szczyptę soli. Zagniatam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na kilka minut wkładam je do woreczka foliowego, żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkowuję na cienkie placki i szklanką (chodzi o wielkość otworu) wycinam krążki. Na taki placek kładę dwie lub trzy połówki śliwki i przykrywam drugim plackiem. Zaklejam dookoła robiąc okrągłe pierogi.
Tuż przed zamknięciem pieroga, przez pozostawioną szczelinę, wsypuję ¼ łyżeczki cukru i dopiero kończę pieróg. Do niektórych pierogów dodaję szczyptę cynamonu, ale nie jest to regułą.
Do gotującej się wody wrzucam po kilka sztuk i po wypłynięciu na wierzch gotuję jeszcze około 5 minut. Podaję polane jogurtem naturalnym (śmietaną) i ewentualnie posypane cukrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy.