Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4439
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5896
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12666
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4439
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5896
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12666
Składniki
FARSZ: Na niewielkiej ilości oliwy smażymy szpinak, aż całkowicie odparuje woda, dodajemy ząbek czosnku.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Ciasto: Do mąki dodajemy sól, wlewamy wodę i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam na ok. 20 minut do lodówki. Po upływie czasu wałkujemy porcje ciasta, wykrajamy kółka, nakładamy farsz i kleimy pierogi. Ze względu na to, ze farsz jest dość mokry pierogi robię mniej tradycyjnie: na jedno wykrojone kółko nakładam farsz, drugim kółkiem nakrywam farsz i lepię brzegi trzonkiem łyżeczki. Gotuję w osolonej wodzie. Można okrasić smażoną cebulką.