Domowe pierogi z wyrazistym szpinakowym farszem i serem feta. Do ich przygotowania możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone liście szpinaku. Ta propozycja obiadowa sprawdzi się o każdej porze roku. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu. Poniżej przedstawiamy przepis szpinakowe nadzienie oraz miękkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- jajko
- szczypta soli
Farsz do pierogów:
- 1 kg liści szpinaku (świeże lub mrożone)
- 400 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- masło
- sól
- pieprz
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- jajko
- szczypta soli
Farsz do pierogów:
- 1 kg liści szpinaku (świeże lub mrożone)
- 400 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- masło
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następie wrzucamy liście szpinaku. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinakowe nadzienie do pierogów odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżkę szpinakowego farszu. Brzegi pierogów starannie zlepiamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania.
Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie pierogi odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały.
Gotowe pierogi podajemy polane masłem. Możemy oprószyć je dodatkowo kawałkami sera feta. Smacznego!
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jedno jajko, szczyptę soli oraz gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub przy użyciu miksera do momentu uzyskania gładkiej, zwartej konsystencji. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na bok na około 30 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 281

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 101

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 70
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 281

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 101

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 70



Składniki
- 500 g mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- jajko
- szczypta soli
- 1 kg liści szpinaku (świeże lub mrożone)
- 400 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- masło
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następie wrzucamy liście szpinaku. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinakowe nadzienie do pierogów odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżkę szpinakowego farszu. Brzegi pierogów starannie zlepiamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania.
Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie pierogi odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały.
Gotowe pierogi podajemy polane masłem. Możemy oprószyć je dodatkowo kawałkami sera feta. Smacznego!
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jedno jajko, szczyptę soli oraz gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub przy użyciu miksera do momentu uzyskania gładkiej, zwartej konsystencji. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na bok na około 30 minut.