Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki chinkali"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 108
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 108
Składniki
Z podanych składników zagnieć sprężyste ciasto. Powinno być ono nieco bardziej twarde, niż na tradycyjne pierogi. Z ciasta uformuj kulę, owiń ściereczką, odstaw na 30 min.
Do miski włóż mięso, dodaj zmieloną kolendrę, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę. Mieszając dłonią, stopniowo dolewaj wodę, tyle ile wchłonie mięso (konsystencja powinna być papkowata, ale nie płynna). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Szklanką wytnij kółka. Każde rozwałkuj jeszcze na cienki placek o średnicy ok. 10 cm. Na środku ułóż po łyżce farszu. Zbierz brzegi ciasta, dokładnie ściśnij na górze i lekko skręć. Powstaną pierożki w kształcie sakiewki. Nadmiar ciasta z czubka odetnij.
Pierożki wrzucaj pojedynczo do osolonego wrzątku. Gotuj około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj, by nie przywarły do dna garnka. Podawaj na ciepło, posypane mielonym pieprzem i skropione octem winnym.
60 minut. Porcja: 520 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie