Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypominają włoskie ravioli, w środku chowają pyszne nadzienie morelowo-serowe.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25852
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2946
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1376
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25852
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2946
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1376
Składniki
Mąki z solą mieszać mikserem, dolewając wodę. Gdy składniki z grubsza się połączą, dodać roztrzepane jajko i olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Można wyłożyć ciasto na stół i pomóc sobie rękami. Ciasto jest bardzo miękkie i przyjemne w dotyku. Należy je odstawić na ok. 30 min. (w misce i pod wilgotną ściereczką). Umyte, wypestkowane morele pokroić w małą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie. Gdy ciasto odpocznie i trochę ostygnie, podzielić je na kilka części, wałkować na stole podsypanym mąką, wykrawać kółka np. szklanką i lepić pierogi. Ta część pracy zajmuje najwięcej czasu, ale ma swój urok, nagrodą są domowe pierogi. :) Ja użyłam maszynki (takiej z dziurkami), praca idzie wtedy szybciej, ale moje pierogi były okrągłe, jeśli ktoś lubi tradycyjny kształt, musi się trochę pobawić. ;) Zagotować wodę w dużym garnku i gotować pierogi na małej mocy palnika ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać od razu po wyjęciu z wody, polać śmietaną i posypać owocami. Mrożenie: jeszcze surowe pierożki ułożyć na blaszce, tak żeby się nie dotykały, włożyć na conajmniej godzinę do zamrażalnika, wyjąć i przełożyć do woreczka, włożyć z powrotem do zamrażalnika. Można również pierożki podgotować przez ok. 1 minutę, wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem i dalej postępować tak jak wyżej.