Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na małe urozmaicenie wigilijnego barszczu lub finezyjny dodatek do pierogowej tacy świątecznej. Te smakowite mini pierożki świetnie poprawiają trawienie, co z pewnością przyda się podczas świątecznego ucztowania :)
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6791
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 119
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 866
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2245
Królowa grilla :)
Odsłon: 1716
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6791
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 119
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 866
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2245
Królowa grilla :)
Odsłon: 1716
Składniki
Śliwki sparzamy wrzątkiem, studzimy i osuszamy, a następnie przygotowujemy ciasto pierogowe z maślaną nutą (ostatnio moje ulubione :D ). Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, miękkie masło oraz jajko i podlewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy koła za pomocą małej szklanki. Na każde koło układamy suszoną śliwkę.
Koła powinny mieć małą średnicę (u mnie 6 cm) oraz być nieco grubsze od klasycznych, dzięki czemu świetnie będziemy mogli otoczyć nimi śliwki. * Prezentowane ciasto jest idealne do lepienia, ponieważ poprzez odpowiednią elastyczność nie rwie się oraz ułatwia klejenie.
Pierożki lepimy i układamy na lnianej ściereczce (możemy je przykryć, aby nie wysychały). .
Uformowane pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek, do którego dodajemy łyżeczkę masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, a następnie odcedzamy i odstawiamy do odpowiedniego stężenia ciasta.
Gotowe pierożki możemy dodać do wigilijnego barszczu wraz z uszkami, a nie od święta podawać je z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym ;)
Życzę smacznego! :)