Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożki z suszonymi śliwkami

Pierożki z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26247

Dodano:

Odsłon: 8680

Propozycja na małe urozmaicenie wigilijnego barszczu lub finezyjny dodatek do pierogowej tacy świątecznej. Te smakowite mini pierożki świetnie poprawiają trawienie, co z pewnością przyda się podczas świątecznego ucztowania :)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 500 g suszonych śliwek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierożki z suszonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki sparzamy wrzątkiem, studzimy i osuszamy, a następnie przygotowujemy ciasto pierogowe z maślaną nutą (ostatnio moje ulubione :D ). Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, miękkie masło oraz jajko i podlewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy koła za pomocą małej szklanki. Na każde koło układamy suszoną śliwkę.

  2. Koła powinny mieć małą średnicę (u mnie 6 cm) oraz być nieco grubsze od klasycznych, dzięki czemu świetnie będziemy mogli otoczyć nimi śliwki.

    * Prezentowane ciasto jest idealne do lepienia, ponieważ poprzez odpowiednią elastyczność nie rwie się oraz ułatwia klejenie.

  3. Pierożki lepimy i układamy na lnianej ściereczce (możemy je przykryć, aby nie wysychały).
    .

  4. Uformowane pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek, do którego dodajemy łyżeczkę masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, a następnie odcedzamy i odstawiamy do odpowiedniego stężenia ciasta.

  5. Gotowe pierożki możemy dodać do wigilijnego barszczu wraz z uszkami, a nie od święta podawać je z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym ;)

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń