Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierś kaczki w pomarańczach"
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 963
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 415
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 163
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 963
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 415
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 163
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Składniki
Umyj i obierz pomarańcze. Skórki pokrój w cieniutkie paseczki. Z owoców wyciśnij sok, dodaj do niego 2 filiżanki rosołu i 2 łyżki octu jabłkowego. Podgrzej. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdejmij z ognia.
Piersi kaczki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Skórkę ponacinaj w ukośną kratkę, starając się nie naciąć mięsa. Natrzyj z obu stron solą i pieprzem.
Odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przesmaż kaczkę na gorącej patelni z obu stron po kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, a skórka przyrumieni.
Kaczkę wstaw do piekarnika i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180° C. Po wyjęciu odstaw w ciepłe miejsce, aby mięso odpoczęło i puściło sok.
Potem przełóż je na talerz, udekoruj cząstkami pomarańczy i polej sosem.
Przepis poleca Beata Tyszkiewicz</strong>Źródło: Na żywo