Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś marynowana, duszona z pieczarkami

Pierś marynowana, duszona z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4760

Dodano:

Odsłon: 903

To moja alternatywa dla drobiowej piersi, którą nie zawsze trzeba zjadać w formie smażonych kotletów ;)

Składniki

  • pierś z kurczaka 2 szt
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • szafran mielony 1 łyżeczka
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • oregano 2/3 łyżeczki
  • oregano 2/3 łyżeczki
  • śmietana 30 % 300 g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwę z miodem i przyprawami wymieszać w misce, do której zmieści się mięso. Piersi dokładnie umyć, oczyścić i zanurzyć w marynacie kilkakrotnie mięso obracając. Pozostawić w lodówce na całą noc.

  2. Następnie mięso przełożyć razem z marynatą na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z obu stron. Przykryć. Po ok. 8-10 min. dodać skrojone pieczarki i dusić jeszcze przez ok. 10 min. Następnie mięso wyciągnąć, a pieczarki zalać kremówką.

  3. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń