Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z gęsi z sosem aroniowo-pieczeniowym

Pierś z gęsi z sosem aroniowo-pieczeniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 86

Jesień to czas królowania gęsiny na naszym stole. Piersi, które wykorzystałam kupiłam razem z kością, gdyż takie mięso mniej się kurczy w czasie pieczenia. Piersi gęsie są bardzo tłuste (skóra) dlatego je podlewam na początek wodą, by tłuszcz wytopił się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowo-pieczeniowym i surówką.

Składniki

  • Pierś podwójna z gęsi z kością ok. 1kg
  • Cebula 1-2 szt.
  • Grzybki suszone (garść)
  • Sok z aronii (po produkcji wina) ok. 3 kieliszki
  • Woda (1-2 szklanki)
  • Przyprawy: sól (1-2 łyżeczki), pieprz (pół łyżeczki), majeranek (3-4 garście), fix sos pieczeniowy.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Gęś nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) całą skórę (gdzie ma tłuszcz).
    2. Od wewnątrz (kość) nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem (od strony skóry nie przyprawiam w tym momencie żeby w trakcie wytapiania tłuszczu nie przypaliły się zioła).
    3. Wkładam do brytfanny skórą do dołu i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz). Piekę tak ok. 30 min. Po tym czasie widać w brytfannie tłustą wodę przypominającą bulion.

  2. 4. Gęś odwracam, przyprawiam od strony skóry.
    5. Dodaję do niej cebule w kostkę i suszone grzybki. Piekę ją ok. 1,5 h – co ok. 20 min podlewam sokiem z aronii. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od soku zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem, ale jeśli będziecie długo dusić na małym ogniu sos powinien się sam zagęścić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń