Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to czas królowania gęsiny na naszym stole. Piersi, które wykorzystałam kupiłam razem z kością, gdyż takie mięso mniej się kurczy w czasie pieczenia. Piersi gęsie są bardzo tłuste (skóra) dlatego je podlewam na początek wodą, by tłuszcz wytopił się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowo-pieczeniowym i surówką.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22869
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1862
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4816
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22869
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1862
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4816
Składniki
1. Gęś nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) całą skórę (gdzie ma tłuszcz). 2. Od wewnątrz (kość) nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem (od strony skóry nie przyprawiam w tym momencie żeby w trakcie wytapiania tłuszczu nie przypaliły się zioła). 3. Wkładam do brytfanny skórą do dołu i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz). Piekę tak ok. 30 min. Po tym czasie widać w brytfannie tłustą wodę przypominającą bulion.
4. Gęś odwracam, przyprawiam od strony skóry. 5. Dodaję do niej cebule w kostkę i suszone grzybki. Piekę ją ok. 1,5 h – co ok. 20 min podlewam sokiem z aronii. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od soku zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem, ale jeśli będziecie długo dusić na małym ogniu sos powinien się sam zagęścić.