Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej temperaturze metodą sous vide, kaczka jest miękka i delikatna. Takim danie zachwycicie całą rodzinę!
Urządzenie do gotowania sous vide, zgrzewarka, patelnia
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 363
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1301
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 363
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1301
Składniki
Kaczkę najlepiej przygotować dzień przed gotowaniem, aby dobrze się zamarynowała. Skórę nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć mięsa. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w cieniutkie paski. Pierś od strony mięsa nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, obkładamy plasterkami czosnku. Tak zamarynowaną wkładamy do worków do gotowania sous vide i zgrzewamy. Pozostawiamy na całą noc.
Worki z kaczką wkładamy do urządzenia sous vide (ja używam garnka i cyrkulatora). Gotujemy w temperaturze 56 stopni przez 2 godziny. Jeśli macie grube piersi kaczki, możecie przedłużyć gotowanie nawet do 3 godzin. Po gotowaniu mięso wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy czosnek. Piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy, aż skórka się zarumieni i zrobi się chrupiąca. Odwracamy i od strony mięsa smażymy jeszcze 2 minuty. Teraz kaczkę odkładamy na około 5 minut, aby odpoczęła. Przed podaniem kroimy pod skosem na plasterki.