Dania główne Przepis na:
Pierś z kurczaka grillowana z tymiankiem i cytryną z lekką sałatką

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 323
Dodano: 12.10.2016
Odsłon: 1062
Składniki
- Filet z piersi kurczaka
- 1 cytryna – sok + otarta skórka
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól, pieprz do smaku
- Lekka sałatka:
- dwie garście mieszanki sałat
- 7 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka octu balsamico
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać sok i skórkę z cytryny, oliwę, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Włożyć rozbite mięso i zostawić do zamarynowania na co najmniej 2 godziny.
-
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 165 stopni.
-
Do rozgrzanego urządzenia włożyć akcesorium do rozdzielania warstw z zamarynowanym mięsem. Ustawić czas na 15 minut, wsunąć kosz i kontynuować grillowanie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
-
W międzyczasie przygotować sałatkę – ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoto, przestudzić. Wymieszać sałatę, pomidorki koktajlowe i słonecznik, skropić octem balsamico.
-
Grillowanego kurczaka podawać na ciepło z sałatką i frytkami
Komentarze do przepisu (0)