Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w sosie chilli-czekoladowym

Pierś z kurczaka w sosie chilli-czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 4935

coś nowego

Składniki

  • suszone morele, 2 szt
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 1 ząbek
  • pomidory, 3 szt
  • pierś z kurczaka, 1 szt (ok. 200gram)
  • czerwona papryczka chili, 1szt
  • migdały, 2 łyżki
  • cynamon, szczypta
  • gożdziki i kminek, szczypta
  • Olej słonecznikowy, 1 łyżka
  • sól, pieprz, do smaku
  • gorzka czekolada, 50 gram
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierś z kurczaka w sosie chilli-czekoladowym

Przygotowanie

  1. Morele pokroić w kostkę i namoczyć w 4 łyżkach wody.

  2. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Pomidory ponacinać, sparzyć, obrać, wykroić pestki i pokroić w kostkę. Papryczkę chilli pokroić w krążki. Zmielić migdały (lub kupić już zmielone). Następnie opłukać pierś kurczaka i dokładnie osuszyć.

  3. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i smażyć mięso z każdej strony przez ok. 10 minut, wyjąć z patelni, następnie posolić, popieprzyć i odstawić.

  4. Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu. Dodać pomidory, chilli, morele (razem z wodą) i dusić przez 5 minut pod przykryciem. Dodać migdały i całość zmiksować.

  5. Sos przelać z powrotem do garnka, dodać grubo pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją, ciągle mieszając. Doprawić przyprawami.

  6. Na końcu dodać pierś kurczaka i całość jeszcze raz zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 maja 2012 Mmm... piękny kolor i konsystencja. Zetknęłam się z tym sosem w programach podróżniczych, ale nigdy nie robiłam ani nie miałam okazji skosztować...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń