Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
coś nowego
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 458
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 83
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 159
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 458
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 83
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 159
Składniki
Morele pokroić w kostkę i namoczyć w 4 łyżkach wody.
Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Pomidory ponacinać, sparzyć, obrać, wykroić pestki i pokroić w kostkę. Papryczkę chilli pokroić w krążki. Zmielić migdały (lub kupić już zmielone). Następnie opłukać pierś kurczaka i dokładnie osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i smażyć mięso z każdej strony przez ok. 10 minut, wyjąć z patelni, następnie posolić, popieprzyć i odstawić.
Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu. Dodać pomidory, chilli, morele (razem z wodą) i dusić przez 5 minut pod przykryciem. Dodać migdały i całość zmiksować.
Sos przelać z powrotem do garnka, dodać grubo pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją, ciągle mieszając. Doprawić przyprawami.
Na końcu dodać pierś kurczaka i całość jeszcze raz zagotować.