Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kurczaka w sosie serowym.

Piersi kurczaka w sosie serowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8587

Dodano:

Odsłon: 6303

Smaczne, proste danie, nadające się na obiad lub gorącą przekąskę:)

Składniki

  • pierś z kurczaka 2 mniejsze
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni
  • pół serka camembert(miękki) ok 60 g
  • pół kostki rosołowej drobiowej
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi przekroić na połowę, oprószyć obficie przyprawami ( ja moimi ukochanymi ziołami prowansalskimi) i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.

  2. Na sos; rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy, podzielone na części kawałki sera, pokruszone, pól kostki rosołowej i trzymamy na niewielkim ogniu. Gdy ser się rozpuści, dodajemy śmietanę (jak za gęsty sos można dodać trochę mleka).

  3. Na talerz z zieleniną wykładamy porcje kurczaka, polewamy sosem, posypujemy zrumienionymi migdałami i smacznego.

    W moim przypadku za zieleninę posłużyła surówka z pekinki,(bo sałata ma jakiś żelazny posmak).

    Posiekana pekinka, starte jabłko, marchewka i cebula skropione sokiem z cytryny posypane solą i pierzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 września 2013 Super sos, super danie, super podane i pokazane, jak dla mnie bomba!
Zabieram ten cudowny sos do powielenia, pozdrówka :))
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń