Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste danie, nadające się na obiad lub gorącą przekąskę:)
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Piersi przekroić na połowę, oprószyć obficie przyprawami ( ja moimi ukochanymi ziołami prowansalskimi) i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Na sos; rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy, podzielone na części kawałki sera, pokruszone, pól kostki rosołowej i trzymamy na niewielkim ogniu. Gdy ser się rozpuści, dodajemy śmietanę (jak za gęsty sos można dodać trochę mleka).
Na talerz z zieleniną wykładamy porcje kurczaka, polewamy sosem, posypujemy zrumienionymi migdałami i smacznego. W moim przypadku za zieleninę posłużyła surówka z pekinki,(bo sałata ma jakiś żelazny posmak). Posiekana pekinka, starte jabłko, marchewka i cebula skropione sokiem z cytryny posypane solą i pierzem.