Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istna poezja, niebo w gębie. Nic dodać nic ująć. Cieszy i oczy i podniebienie. :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17184
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 392
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 57
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 122
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17184
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 392
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 57
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 122
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Składniki
Dzielimy pierś tak aby były pojedyncze. Opłukujemy pod zimną wodą, wycieramy. Robimy nacięcie przy najgrubszej części kurczaka, tak by powstała "kieszeń". Do środka dajemy trochę soli i pieprzu. Nadziewamy farszem - pomidorki pokroić w paseczki, potem jeszcze na pół. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę. Farsz solimy i pieprzymy, dodajemy suszonej bazylii lub drobno pokrojone świeże listki. Mieszamy i faszerujemy kurczaka. Nafaszerowane piersi spinamy wykałaczkami.
Na blachę lub na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorkami. Wkładamy pierś, wierzch jeszcze solimy i pieprzymy (pieprz i sól najlepiej świeżo zmielone) i znów polewamy olejem ze słoiczka z pomidorkami. Wkładamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Kiedy mięso się upiecze wyciągamy wykałaczki i kroimy na grube plastry.