Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pietruszkowa golonka"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2110
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5554
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5569
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2110
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5554
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5569
Składniki
Golonkę opal, oczyść, umyj i włóż do miseczki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Trochę natki i skórki cytrynowej odłóż do dekoracji, resztą posyp mięso.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z bulionem. Polej golonkę. Dodaj ziele angielskie oraz pieprz. Wrzuć pokruszone listki laurowe.
Miseczkę przykryj i wstaw do lodówki na 8 godzin. W czasie marynowania golonkę kilka razy obracaj.
Zamarynowaną golonkę wyjmij. Marynatę przecedź, wymieszaj z koncentratem. W brytfance rozgrzej 1/2 oleju, zrumień na nim mięso. Podlej odrobiną marynaty. Posyp solą oraz pieprzem.
Duś pod przykryciem godzinę. W czasie duszenia dolewaj marynatę.
Szalotki i marchewki obierz, pokrój na kawałeczki. Łodygi selera oczyść, odetnij listki, potnij na kawałki. Warzywa usmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem.
Mięso udekoruj natką i skórką z cytryny. Podawaj z jarzynką.Źródło: Naj