Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigoły to świętokrzyskie kluski ziemniaczane z bogatym farszem z kapusty kiszonej, grzybów leśnych, cebuli i kaszą jęczmienną.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35382
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 363
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9161
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35382
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 363
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9161
Składniki
Najpierw przygotuj farsz. Zamocz grzyby w szklance wody, aby zmiękły. Kapustę przełóż na deskę do krojenia i poszatkuj. Przełóż do rondelka, zalej wodą, aby w całości ją zakryć. Posól, popieprz. Dodaj liść laurowy. Zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, pokrój drobno i dodaj do kapusty. Gotuj dalej przez 20 minut.
W tym czasie obierz cebule, posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Kaszę zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Kapustę z grzybami odsącz. Jeśli farsz ma duże kawałki, możesz go teraz zmielić, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj z cebulą, kaszą i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Teraz podziel ziemniaki na dwie części: 1 kg i 2 kg. Pierwszą z nich obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia. Wtedy zmiel lub przepuść przez praskę do dużej miski. Drugą część obierz i zetrzyj na tarce. Zostaw tak na kilka minut. Następie odcedź ziemniaki i dodaj je do ugotowanej części. Dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Zbierz też powstałą na dnie skrobię, dołóż do pozostałych składników. Dopraw pieprzem. Dokładnie wyrób masę rękoma.
Nałóż sporą łyżkę masy na dłonie. Delikatnie ją rozpłaszcz. Nałóż farsz i zlep w kulkę.
Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Dodawaj partiami pigoły i gotuj około 12-15 minut na małej mocy palnika.