Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigoły to świętokrzyskie kluski ziemniaczane z bogatym farszem z kapusty kiszonej, grzybów leśnych, cebuli i kaszą jęczmienną.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 177
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1143
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12062
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 177
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1143
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12062
Składniki
Najpierw przygotuj farsz. Zamocz grzyby w szklance wody, aby zmiękły. Kapustę przełóż na deskę do krojenia i poszatkuj. Przełóż do rondelka, zalej wodą, aby w całości ją zakryć. Posól, popieprz. Dodaj liść laurowy. Zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, pokrój drobno i dodaj do kapusty. Gotuj dalej przez 20 minut.
W tym czasie obierz cebule, posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Kaszę zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Kapustę z grzybami odsącz. Jeśli farsz ma duże kawałki, możesz go teraz zmielić, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj z cebulą, kaszą i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Teraz podziel ziemniaki na dwie części: 1 kg i 2 kg. Pierwszą z nich obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia. Wtedy zmiel lub przepuść przez praskę do dużej miski. Drugą część obierz i zetrzyj na tarce. Zostaw tak na kilka minut. Następie odcedź ziemniaki i dodaj je do ugotowanej części. Dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Zbierz też powstałą na dnie skrobię, dołóż do pozostałych składników. Dopraw pieprzem. Dokładnie wyrób masę rękoma.
Nałóż sporą łyżkę masy na dłonie. Delikatnie ją rozpłaszcz. Nałóż farsz i zlep w kulkę.
Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Dodawaj partiami pigoły i gotuj około 12-15 minut na małej mocy palnika.