Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantna pierś drobiowa na maślance może być doskonałą propozycją na niedzielny obiad.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4908
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419031
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4908
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419031
Składniki
***** Rada:***** Jeśli nie mamy maślanki możemy do 1 szklanki mleka dodać łyżkę stołową białego octu. Mieszamy i podgrzewamy w mikrofali dwa razy po 35 sekund. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Do torebki typu ziplock, lub zwykłej spożywczej torebki wlewamy maślankę i dodajemy jedną łyżkę przygotowanej meiszanki przypraw. Dodajemy oczyszczone piersi z kurczaka przekrojone dodatkowo na dwie części. Zamykamy torebkę, delikatnie potrząsamy. Marynujemy kurczaka przez minimum 1 godzinę w lodówce. Idealnie marynujemy do 6 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem pergaminowym, nie folią aluminiową, bo kurczak będzie przywierał. Na papierze pergaminowym układamy kawałeczki masła i pozostawiamy do roztopienia w czasie gdzy piekarnik się nagrzewa. Po tym jak małso się roztopi wyjmujemy blachę.
W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą PANKO, mąkę pszenną, kukurydzianą i łyżeczkę przypraw. Przekładamy wszystkie wymieszane składniki do osobnej torebki ziplock.
Kurczaka wyjmujemy z torebki z marynatą. Odsączamy nadmiar marynaty i osuszamy lekko kurczaka ręcznikiem papierowym. Przekładamy piersi do drugiej torebki z miksem przygotowanej uprzednio panierki. Torebkę zamykamy i potrząsamy, pilnując by piersi drobiowe pokryły się panierką ze wszystkich stron. Następnie układamy je na blasze.
Dodatkowo piersi z kurczaka obsypujemy na wierzchu pozostałą panierką pozostałą mieszanką przypraw. Pieczemy w 200 C. przez ok. 40-45 minut, zależnie od wielkości kawałków mięsa. Na 10 minut przed końcem pieczenia piersi skrapiamy roztopionym masłem, by się ładnie zarumieniły.
Pikantna pierś drobiowa na maślance idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków i surówki z pora.