Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem

Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 995 Ocena: 27548

Dodano:

Odsłon: 4642

Szybko i prosto, ale smacznie i wyraziście. Tym zdaniem można określić pikantną potrawkę z warzyw oraz kurczaka z nutą świeżego rozmarynu. Danie jest idealne dla wszystkich smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Potrawka jest bardzo aromatyczna i mimo swej prostoty pozwala ucieszyć kubki smakowe. Świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która pozwala złagodzić ostrość nadaną przez paprykę Habanero.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 3/4 szklaki bulionu drobiowego
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1/3 papryki Habanero
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • + kasza jaglana
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno rozmaryn oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrapiamy olejem. Paski kurczaka dokładnie nacieramy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na oleju rzepakowym. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w paski marchewki oraz paprykę, a także drobno pokrojoną paprykę Habanero. Warzywa smażymy około 5 minut.

    *nie przesadzajmy z ilością papryki Habanero, gdyż jest naprawdę bardzo ostra

  2. Po tym czasie do warzyw dodajemy doprawione paski kurczaka, chwilę wszystko razem smażymy, a następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Potrawkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Gotową potrawkę podajemy z kaszą jaglaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 czerwca 2016 Pyszności,a zdjęcia artystyczne...cudo ,podkreślają smak i wyrazistość danej potrawy,tylko pogratulować mogę:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń