Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybko i prosto, ale smacznie i wyraziście. Tym zdaniem można określić pikantną potrawkę z warzyw oraz kurczaka z nutą świeżego rozmarynu. Danie jest idealne dla wszystkich smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Potrawka jest bardzo aromatyczna i mimo swej prostoty pozwala ucieszyć kubki smakowe. Świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która pozwala złagodzić ostrość nadaną przez paprykę Habanero.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15774
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4759
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 454
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15774
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4759
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 454
Składniki
Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno rozmaryn oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrapiamy olejem. Paski kurczaka dokładnie nacieramy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na oleju rzepakowym. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w paski marchewki oraz paprykę, a także drobno pokrojoną paprykę Habanero. Warzywa smażymy około 5 minut. *nie przesadzajmy z ilością papryki Habanero, gdyż jest naprawdę bardzo ostra
Po tym czasie do warzyw dodajemy doprawione paski kurczaka, chwilę wszystko razem smażymy, a następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Potrawkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową potrawkę podajemy z kaszą jaglaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Życzę smacznego! :)