Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozgrzewające i pikantne danie z klopsami z mięsa mielonego, to świetna propozycja na pożywny obiad lub kolacje. Idealnie komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko, świeżym pieczywem lub ulubioną kaszą. To jedno z tych dań które jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu w dniu następnym :)
Klopsy: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę oraz jajko, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Sos: Na tym samym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew, paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 5 minut na mocnym gazie. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dusić na wolnym gazie do czasu, aż składniki będą miękkie i smaki się połączą. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać usmażone klopsy. Wymieszać. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem, pieczywem lub kaszą.
Szybko i prosto, ale smacznie i wyraziście. Tym zdaniem można określić pikant...
Odsłon: 4765
Bardzo smaczna potrawka z kurczaka podana z ryżem. Potrawkę możemy podawać ró...
Odsłon: 12912
Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, k...
Odsłon: 19
Świeża kapustka bez dodatku np. kukurydzy z puszki :-))
Odsłon: 1161
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 89
Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, k...
Odsłon: 19
Świeża kapustka bez dodatku np. kukurydzy z puszki :-))
Odsłon: 1161
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 89
Składniki
Klopsy: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę oraz jajko, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Sos: Na tym samym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew, paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 5 minut na mocnym gazie. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dusić na wolnym gazie do czasu, aż składniki będą miękkie i smaki się połączą. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać usmażone klopsy. Wymieszać. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem, pieczywem lub kaszą.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z...
Odsłon: 5
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smak...
Odsłon: 56