Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne kotleciki to kruche mięso w panierce, pokryte dość intensywnym i ostrym sosem na bazie imbiru, chili i czosnku. Z pewnością będą dobrą propozycją dla miłośników wyrazistszych smaków. Sprawdzą się na obiad, jako przekąska czy przystawka, ale także jako zagryzka do meczu ze znajomymi!
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31224
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3643
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4619
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31224
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3643
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4619
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na niewielkie kotleciki. Rozklep je delikatnie w dłoniach i umieść w misce.
Przygotuj marynatę. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z imbirem do uzyskania jednolitej pasty. Dodaj sos sojowy, olej, cukier i pieprz. Zamieszaj i dodaj mieszaninę do kurczaka.
Całość dobrze wymieszaj i odstaw na co najmniej 10 minut.
Przygotuj kurczaka. Do kurczaka dodaj białko jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wstrząśnij dobrze miską, by mięso całkowicie się pokryło panierką.
Na patelni rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza. Smaż kotleciki partiami przez 1-2 minuty. Kiedy wszystkie będą już podsmażone, włóż na patelnię wszystkie kawałki i smaż je razem przez jeszcze 2-3 minuty.
Przygotuj sos. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z imbirem na jednolitą pastę. Podsmaż ją na czystej patelni przez 5-10 sekund, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj przez 30 sekund lub do zgęstnienia.
Dodaj kotleciki z kurczaka i szybko je wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia.
Pikantne kotleciki podawaj na ciepło, posypane świeżymi ziołami, najlepiej z dodatkiem lekkich warzyw.