Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne kotleciki to kruche mięso w panierce, pokryte dość intensywnym i ostrym sosem na bazie imbiru, chili i czosnku. Z pewnością będą dobrą propozycją dla miłośników wyrazistszych smaków. Sprawdzą się na obiad, jako przekąska czy przystawka, ale także jako zagryzka do meczu ze znajomymi!
Polecam.
Odsłon: 395
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 45
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12277
Polecam.
Odsłon: 395
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 45
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12277
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na niewielkie kotleciki. Rozklep je delikatnie w dłoniach i umieść w misce.
Przygotuj marynatę. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z imbirem do uzyskania jednolitej pasty. Dodaj sos sojowy, olej, cukier i pieprz. Zamieszaj i dodaj mieszaninę do kurczaka.
Całość dobrze wymieszaj i odstaw na co najmniej 10 minut.
Przygotuj kurczaka. Do kurczaka dodaj białko jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wstrząśnij dobrze miską, by mięso całkowicie się pokryło panierką.
Na patelni rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza. Smaż kotleciki partiami przez 1-2 minuty. Kiedy wszystkie będą już podsmażone, włóż na patelnię wszystkie kawałki i smaż je razem przez jeszcze 2-3 minuty.
Przygotuj sos. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z imbirem na jednolitą pastę. Podsmaż ją na czystej patelni przez 5-10 sekund, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj przez 30 sekund lub do zgęstnienia.
Dodaj kotleciki z kurczaka i szybko je wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia.
Pikantne kotleciki podawaj na ciepło, posypane świeżymi ziołami, najlepiej z dodatkiem lekkich warzyw.