Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne kotleciki to kruche mięso w panierce, pokryte dość intensywnym i ostrym sosem na bazie imbiru, chili i czosnku. Z pewnością będą dobrą propozycją dla miłośników wyrazistszych smaków. Sprawdzą się na obiad, jako przekąska czy przystawka, ale także jako zagryzka do meczu ze znajomymi!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11145
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3840
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1325
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11145
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3840
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1325
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na niewielkie kotleciki. Rozklep je delikatnie w dłoniach i umieść w misce.
Przygotuj marynatę. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z imbirem do uzyskania jednolitej pasty. Dodaj sos sojowy, olej, cukier i pieprz. Zamieszaj i dodaj mieszaninę do kurczaka.
Całość dobrze wymieszaj i odstaw na co najmniej 10 minut.
Przygotuj kurczaka. Do kurczaka dodaj białko jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wstrząśnij dobrze miską, by mięso całkowicie się pokryło panierką.
Na patelni rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza. Smaż kotleciki partiami przez 1-2 minuty. Kiedy wszystkie będą już podsmażone, włóż na patelnię wszystkie kawałki i smaż je razem przez jeszcze 2-3 minuty.
Przygotuj sos. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z imbirem na jednolitą pastę. Podsmaż ją na czystej patelni przez 5-10 sekund, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj przez 30 sekund lub do zgęstnienia.
Dodaj kotleciki z kurczaka i szybko je wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia.
Pikantne kotleciki podawaj na ciepło, posypane świeżymi ziołami, najlepiej z dodatkiem lekkich warzyw.