Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne muffinki na maślance"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 31
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1026
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 338
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 31
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1026
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 338
Składniki
Szpinak oczyść, opłucz, listki osusz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim szpinak, odstaw do wystudzenia. Boczek pokrój na kawałeczki, wysmaż na chrupko na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Wlej maślankę oraz olej, wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę z proszkiem oraz sól i pieprz do smaku. Dołóż szpinak i boczek. szybko wymieszaj mikserem. Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je tłuszczem. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut.
Muffinki świetnie smakują podane np. z kremem łososiowym. Aby go przygotować, zmiksuj 30 dag serka śmietankowego z 10 dag wędzonego łososia. Masę wymieszaj z posiekanym koperkiem. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
ok. 45 minut, 1 sztuka ok. 240 kcal
Przepis według: Aliny Stahl, Anny Gutowskiej i Estery SzulcŹródło: Tina