Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantne pałki z kurczaka"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 102
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3340
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1192
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 102
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3340
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1192
Składniki
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w ćwiartki, czosnek drobno posiekać. Pałki kurczaka umyć, osączyć na ręczniku papierowym, ponacinać w kilku miejscach ostrym nożem. Natrzeć czosnkiem i przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju, obłożyć cebulą. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Zamarynowane pałki wraz z cebulą rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200oC. Piec ok. 40-45 minut, od czasu do czasu przekręcając.
Pałki szybciej upieką się w rękawie do pieczenia, ale pod koniec pieczenia ostrożnie go rozetnij, by skórka ładnie się zrumieniła. Podawaj posypane natką.
ok. 55 minut plus marynowanie
Jeśli pałki kurczaka mają jeść dzieci, do marynaty użyj tylko słodkiej papryki i np. suszonych pomidorów albo nasmaruj mięso tylko musztardą.Źródło: Twoje Imperium