Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantne pałki z kurczaka"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 223
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104551
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 223
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104551
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Składniki
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w ćwiartki, czosnek drobno posiekać. Pałki kurczaka umyć, osączyć na ręczniku papierowym, ponacinać w kilku miejscach ostrym nożem. Natrzeć czosnkiem i przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju, obłożyć cebulą. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Zamarynowane pałki wraz z cebulą rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200oC. Piec ok. 40-45 minut, od czasu do czasu przekręcając.
Pałki szybciej upieką się w rękawie do pieczenia, ale pod koniec pieczenia ostrożnie go rozetnij, by skórka ładnie się zrumieniła. Podawaj posypane natką.
ok. 55 minut plus marynowanie
Jeśli pałki kurczaka mają jeść dzieci, do marynaty użyj tylko słodkiej papryki i np. suszonych pomidorów albo nasmaruj mięso tylko musztardą.Źródło: Twoje Imperium