Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne placki drożdżowe z grzybami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14035
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14035
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
Drożdże rozcieram z cukrem i łyżką mąki. Zalewam 100 ml mleka, odstawiam na 20 min. Resztę mąki przesiewam z solą i wlewam zaczyn. Dolewam oliwę i mleko. Wyrabiam elastyczne ciasto. Formuję kulę i odstawiam na 40 min.
Czyszczę i kroję grzyby. Cebulę siekam i podgrzewam na oleju. Dodaję grzyby i masło, doprawiam, podlewam bulionem i duszę 20 min. Dodaję tymianek, odstawiam do ostygnięcia. 2 tortownice o śr. 20 cm. wykładam pergaminem i do każdej wkła dam 1/2 ciasta, rozciągając je na dnie.
Nakłuwam i odstawiam na 20 min. Nakładam po 1/2 farszu, polewam śmietaną i posypuję serem. Piekę 25 min w 180 st.
<strong>Aleksandra Główka z Chorzowa</strong>Źródło: Tina