Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantny kapuśniak z chili"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście pokrój na kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Papryczki chili natnij wzdłuż. Czubkiem noża usuń pestki. Strączek opłucz, osusz, potnij w cienkie plasterki. Cebulę obierz, posiekaj.
W garnku mocno rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając, umaż ją na szklisto. Dołóż pokrojone wcześniej papryki (bez chili). Smaż dalej. Po kilku minutach dodaj kapustę. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Warzywa zalej bulionem. Zupę doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut.
W połowie czasu gotowania dodaj do zupy papryczki chili. Pod koniec kapuśniak przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z kromką wiejskiego chleba. Zupa będzie jeszcze pożywniejsza, gdy przyrządzisz ją z dodatkiem ziemniaków. Obierz 2–3 większe sztuki. Pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy w połowie czasu gotowania.Źródło: Naj