Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad dla zapracowanych!
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10401
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2893
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 956
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7875
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 218
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10401
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2893
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 956
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7875
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 218
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 191
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw Cajun: W równych proporcjach (np. po 1/4 łyżeczki) mieszamy: sól, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobina sproszkowanej ostrej papryki.
Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Do torebki typu ziplock lub zwykłej torebki spożywczej wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1 łyżkę mieszanki przypraw cajun i kładziemy kawałki kurczaka. Torebkę zamykamy i potrząsamy do momentu, aż kurczak będzie dokładnie pokryty przyprawą.
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu gdy mięso będzie usmażone w środku. (Usmażyłam kurczaka na patelni grillowej).
Następnie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i delikatnie mieszamy ok. 1-2 minuty. Po chwili dodajemy skórkę cytrynową i śmietanę. Nadal delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut po czym dodajemy parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścic go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Do sosu dodajemy makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, i drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Pikantny kurczak Cajun może być dobrym pomysłem nie tylko na obiad, ale też i na kolację! Smacznego!