Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad dla zapracowanych!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw Cajun: W równych proporcjach (np. po 1/4 łyżeczki) mieszamy: sól, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobina sproszkowanej ostrej papryki.
Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Do torebki typu ziplock lub zwykłej torebki spożywczej wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1 łyżkę mieszanki przypraw cajun i kładziemy kawałki kurczaka. Torebkę zamykamy i potrząsamy do momentu, aż kurczak będzie dokładnie pokryty przyprawą.
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu gdy mięso będzie usmażone w środku. (Usmażyłam kurczaka na patelni grillowej).
Następnie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i delikatnie mieszamy ok. 1-2 minuty. Po chwili dodajemy skórkę cytrynową i śmietanę. Nadal delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut po czym dodajemy parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścic go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Do sosu dodajemy makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, i drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Pikantny kurczak Cajun może być dobrym pomysłem nie tylko na obiad, ale też i na kolację! Smacznego!