Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad dla zapracowanych!
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw Cajun:
W równych proporcjach (np. po 1/4 łyżeczki) mieszamy: sól, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobina sproszkowanej ostrej papryki.
Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Do torebki typu ziplock lub zwykłej torebki spożywczej wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1 łyżkę mieszanki przypraw cajun i kładziemy kawałki kurczaka. Torebkę zamykamy i potrząsamy do momentu, aż kurczak będzie dokładnie pokryty przyprawą.
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu gdy mięso będzie usmażone w środku. (Usmażyłam kurczaka na patelni grillowej).
Następnie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i delikatnie mieszamy ok. 1-2 minuty. Po chwili dodajemy skórkę cytrynową i śmietanę. Nadal delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut po czym dodajemy parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścic go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Do sosu dodajemy makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, i drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Pikantny kurczak Cajun może być dobrym pomysłem nie tylko na obiad, ale też i na kolację!
Smacznego!
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą....
Odsłon: 24021
Szybki i smaczny lunch lub kolacja, ugotowane dosłownie w kilka minut, jeśli...
Odsłon: 1701
Waniliowo-truskawkowe pączki w 15 minut z serków homogenizowanych to świetna...
Odsłon: 1220
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 8478
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 285
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 259
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 88
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 46
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 8478
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 285
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 259
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 88
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 46
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw Cajun: W równych proporcjach (np. po 1/4 łyżeczki) mieszamy: sól, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobina sproszkowanej ostrej papryki.
Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Do torebki typu ziplock lub zwykłej torebki spożywczej wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1 łyżkę mieszanki przypraw cajun i kładziemy kawałki kurczaka. Torebkę zamykamy i potrząsamy do momentu, aż kurczak będzie dokładnie pokryty przyprawą.
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu gdy mięso będzie usmażone w środku. (Usmażyłam kurczaka na patelni grillowej).
Następnie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i delikatnie mieszamy ok. 1-2 minuty. Po chwili dodajemy skórkę cytrynową i śmietanę. Nadal delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut po czym dodajemy parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścic go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Do sosu dodajemy makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, i drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Pikantny kurczak Cajun może być dobrym pomysłem nie tylko na obiad, ale też i na kolację! Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Dania główne
Kaczka w jabłkach
Dania główne
Gołąbki po turecku
Dania główne
Cukinia faszerowana z patelni
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 46
Kaczka w jabłkach
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 96