Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i pożywne danie z odrobiną pikanterii
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2823
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2823
Składniki
Cebule dymkę posiekać, szczypior pokroić dość grubo, ser zetrzeć, papryczkę pokroić drobniutko. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić polowe cebuli, wsypać ryz i smażyć przez chwile, zalać 0,5 l wody, posolić i ugotować. Przestudzić i dodać bułkę tarta, jajka, oregano, 1/2 utartego sera, papryczkę, doprawić sola i dokładnie wyrobić.
Na pozostałym maśle zeszklić druga polowe cebuli i czosnek, dodać pokrojone pomidory i dusić ok. 5 min. Po tym czasie pomidory doprawić sola i pieprzem i dodać szczypior.
Z masy ryżowej formować okrągłe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich kotleciki, posypać pozostawionym serem i zapiekać do zrumienienia sera w mocno nagrzanym piekarniku- najlepiej nastawionym na funkcje grill.