Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie robi się go z jagnięciny. To jest spacyfikowana wersja tego tureckiego dania.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12209
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1370
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4924
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12209
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1370
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4924
Składniki
Szafran zalewamy 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, przykrywamy i na chwilę odstawiamy. Piersi umyć, pokroić w paseczki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić w rondlu - doprawić solą i pieprzem. Dodać ryż i smażyć 1-2 min, wlać szafran i gorący bulion, przyprawić pieprzem i gałką. Gotować przez 15-20 min. Wsypać rodzynki i sparzone, i obrane ze skórki pomidory. Na patelni przesmażyć kurczaka z pokrojonym, lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać orzechy, wymieszać. Dekorować szałwią, ewentualnie natką pietruszki.