Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie robi się go z jagnięciny. To jest spacyfikowana wersja tego tureckiego dania.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 83
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 95
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 307
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 240
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 83
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 95
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 307
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 240
Składniki
Szafran zalewamy 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, przykrywamy i na chwilę odstawiamy. Piersi umyć, pokroić w paseczki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić w rondlu - doprawić solą i pieprzem. Dodać ryż i smażyć 1-2 min, wlać szafran i gorący bulion, przyprawić pieprzem i gałką. Gotować przez 15-20 min. Wsypać rodzynki i sparzone, i obrane ze skórki pomidory. Na patelni przesmażyć kurczaka z pokrojonym, lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać orzechy, wymieszać. Dekorować szałwią, ewentualnie natką pietruszki.