Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pita z kurczakiem to danie nawiązujące do tradycyjnej kuchni greckiej, gdzie soczyste i dobrze doprawione mięso jest podawane z dojrzałymi warzywami, w klasycznym chlebku. Całość oczywiście musi być polana dużą ilością kremowego sosu tzatziki lub jogurtowego.
Niewątpliwą zaletą takiej pity jest możliwość niemal dowolnego modyfikowania czy dodawania składników. Jeśli ktoś nie lubi sałaty lodowej, wystarczy jej po prostu nie dodawać lub zamienić na inny, zielony składnik. Użyj ulubionego sosu - czosnkowego, jogurtowego czy nawet ostrego. Dzięki temu za jednym zamachem przygotujesz obiad dla całej rodziny, nawet jeśli każdy ma własne preferencje smakowe. Nie można też zapominać o tym, że taka pita z kurczakiem w greckim stylu stanowi też w pełni zbilansowany posiłek, zawierający odpowiednią ilość białka, węglowodanów oraz warzyw.
Klasycznym i najzdrowszym wyborem są piersi z kurczaka pokrojone w niewielkie kawałki. Zawierają najmniej tłuszczu, dzięki czemu są niskokaloryczne i są wybierane przez osoby na dietach redukcyjnych czy też aktywnych fizycznie. Z powodzeniem jednak możesz zamienić piersi na mięso z udek kurczaka, które są mniej podatne na wysuszenie oraz charakteryzują się większą soczystością.
Chcesz przyrządzić coś fajnego z fileta z kurczaka? Soczyste i wilgotne, aromatyczne mięso jest podstawą tego dania. By je tak przygotować, niezbędne jest odpowiednio długie marynowanie mięsa w przyprawach oraz soku z cytryny. Możesz mieszankę także zmodyfikować, dodając łyżkę jogurtu greckiego. Taki jogurtowy kurczak będzie bardzo miękki i wilgotny, a wszystkie przyprawy dokładnie przenikną do jego wnętrza. Następnym krokiem jest szybkie i krótkie podsmażenie lub grillowanie - tak, by zamknąć mięso, ale zachować wewnątrz wszystkie soki. Idealna temperatura wewnętrzna to ok. 75 st. Celsjusza.
Klasyczna pita z kurczakiem powinna zawierać wiele aromatycznych, nieco orientalnych przypraw, takich jak kumin czy kolendra. W naszym regionie świata możesz przygotować mięso delikatniej, stosując takie przyprawy jak:
Świeża, siekana natka pietruszki przyjemnie podkręci aromat dania i doda mu wyjątkowej lekkości i rześkości.
Przed otwarciem należy podgrzać chlebek pita na patelni lub ewentualnie przez bardzo krótką chwilę w mikrofalówce. Najlepsze efekty daje jednak opieczenie go w tosterze lub opiekaczu. Dzięki temu zewnętrzna skórka stanie się chrupiąca i ładnie przyrumieniona. Pamiętaj jednak, by nie podgrzewać go zbyt długo, bo pieczywo stanie się twarde i niedobre. Jeśli szukasz zdrowszego zamiennika dla chleba pszennego, wypróbuj orkiszowe chlebki pita, które dodają ciekawego aromatu.
Wbrew pozorom chlebki pita wypełniamy w pewnej ustalonej kolejności. Na samym dnie musi znaleźć się sos, a następnie dopiero warzywa i pierś kurczaka. Dzięki temu wnętrze nie zrobi się suche i twarde. Na koniec zalej pitę sosem, dokładnie rozprowadzając je po wszystkich składnikach. Uważaj tylko, by nie przepełniać chlebka, bo przeładowany będzie trudny do skonsumowania.
Świeże warzywa i odpowiednio aromatyczny sos są kluczem do przyrządzenia idealnej, pysznej pity. Jeśli wolisz delikatniejsze smaki, wybierz sos czosnkowy lub jogurtowy, które idealnie pasują do łagodnego mięsa, pomidorków, ogórka i sałaty. Możesz też poeksperymentować z sosem tahini na bazie sezamu czy hummusem. Zawsze używaj wysokiej jakości produktów, takich jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, a z pewnością zauważysz różnicę.
Pita z kurczakiem w greckim stylu pozwoli ci przenieść się na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego i skosztować wyjątkowych kompozycji smakowych, bez konieczności opuszczania własnego domu. Całość przyszykujesz wyjątkowo szybko i prosto, dzięki czemu z pewnością to danie będzie często pojawiało się na twoim stole.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Składniki
Przyrządź marynatę do kurczaka. W misce wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, dolej sok z cytryny oraz oliwę, a następnie połącz składniki ze sobą. Pokrój kurczaka w kostkę o długości około 2 cm i wrzuć mięso do marynaty. Odstaw całość do lodówki na 2 godziny.
Namocz 6 patyczków do szaszłyków w ciepłej wodzie, po czym nabijaj na nie kawałki kurczaka, a następnie wrzuć na zewnętrzny grill lub patelnię. Obracaj szaszłyki w trakcie grillowania.
W małej misce połącz jogurt z majonezem – możesz użyć samego jogurtu. Dodaj startego na tarce ogórka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz. Możesz dodać posiekane, świeże zioła.
Podgrzej chlebki pita na patelni z dwóch stron. Będą gotowe, gdy zwiększą swoją objętość. Rozetnij chlebki i lekko posmaruj sosem jogurtowym, ułóż listki sałaty lub rukoli, pokrojone na połowy pomidorki, pociętą w piórka cebulę, plasterki ogórka oraz kawałki kurczaka. Podawaj od razu po złożeniu.