Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza

Przepis dnia 2019-03-01
Pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 3359

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i lubianych dań na całym świecie.

Składniki

  • Ciasto do pizzy
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Sos pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • Sos czosnkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • PROPOZYCJA I
  • sos pomidorowy
  • mozzarella
  • pomidor
  • majeranek
  • PROPOZYCJA II
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • kiełbasa
  • papryka
  • ogórek konserwowy
  • cebula
  • ser żółty
  • papryka chilli
  • PROPOZYCJA III
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • kurczak wędzony
  • pieczarki
  • rukola (rukolę należy dodać po wyjęciu pizzy z piekarnika)
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do dużej miski i dodać drożdże, następnie, oliwę , cukier sól i stopniowo wodę. Następnie ciasto należy dobrze wyrobić, jeżeli przykleja się do ręki trzeba dodać jeszcze troszkę mąki.

  2. Miskę z ciastem należy przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

  3. Kiedy ciasto rośnie mamy czas na przygotowanie wybranych składników na ciasto. Z takich proporcji wychodzą 4 pizze na blasze 22 cm.

  4. Po upływie godziny ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy, wykładamy na blachę i dodajemy nasze ulubione składniki lub te z przygotowanych przeze mnie propozycji.

  5. Sos pomidorowy:
    Wszystkie składniki wkładamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę, a następnie przyprawiamy do smaku.

  6. Sos czosnkowy:
    Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i jogurt naturalny doprawiamy pieprzem, solą. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli mamy do dyspozycji blender możemy wszystko zblenderować (nie musimy wtedy przeciskać przez praskę czosnku).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 lutego Super pychotka, tylko, jak tu po takich propozycjach można usnąć ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 lutego Pysznie wygląda:) Biorę propozycję pierwszą i dodam sobie trochę pieczarek :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń