Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pizzę w innej, ale równie smacznej wersji. Pizza jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób nie tolerujących glutenu i drożdży.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3008
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3008
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Na początku przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej, sodę oczyszczoną, sól, cukier brzozowy, pieprz, około 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich i szczyptę kurkumy. Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy wodę mineralną, mleko, olej rzepakowy, żółtko i pół roztrzepanego trzepaczką białka - ugniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki*. * Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki - wtedy będzie bardziej puszyste.
Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy ciasto. Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawiamy solą, cukrem brzozowym, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Sos możemy zakwasić odrobiną octu jabłkowego, ale nie jest to konieczne.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju.
Ciasto po odleżeniu w lodówce, jeszcze raz zagniatamy i w zależności od tego, jak będziemy piec, postępujemy następująco: 1. Jeśli będziemy piec w formie to smarujemy ją olejem, a następnie układamy w niej ciasto. 2. Jeśli będziemy piec na papierze do pieczenia to również musimy posmarować go olejem, a następnie uformować odpowiedni kształt. Ciasto możemy delikatnie rozwałkować. * Smarowanie blachy i papieru pozwoli uniknąć przylepienia ciasta. Pamiętajmy, że nie jest to typowe ciasto na pizzę i musimy postępować mniej standardowo. Uformowane ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem Mozarella i dodajemy pieczarki, polędwicę i oliwki*. * Jako dodatków możemy użyć innych, ulubionych składników.
Po dodaniu dodatków pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją jeszcze przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypujemy świeżymi listkami bazylii. Ciasto jest puszyste, delikatne i lekko kruche.
Życzę smacznego! :)