Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza diabelska

Pizza diabelska

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Pizza diabelska"

Składniki

  • 17
  • 5 dag mąki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 1
  • 2 dag drożdży
  • sól
  • cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • chili
  • po 2 czerwone cebule i pomidory
  • oliwki
  • 20 dag pieczarek
  • po 10 dag pikantnej kiełbasy i szynki dojrzew
  • 20 dag sera mozzarella
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza diabelska

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli i cukru. Dodaj jajko. Drożdże rozpuść w 125 ml ciepłej wody. Wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw w na około 45 minut.

  2. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż czosnek, wyjmij. Wrzuć obrane i poszatkowane cebule, zeszklij. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Chili opłucz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Osącz z zalewy 10 czarnych oliwek. Kiełbasę (np. chorizo) pokrój w plasterki. Mozzarellę osącz, również pokrój w plastry.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży placek. Nałóż masę z pieczarkami, kiełbasę, plasterki szynki, pomidory, mozzarellę, oliwki i chili. Piecz ok. 30 min w 200 st.

  5. Czas ok. 70 min; porcja – 470 kcal, cena 4,60 zł.

  6. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zaostrzyć smak, podaj do pizzy sos chili.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń