Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka dni temu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ta potrawa kuchni włoskiej bardzo szybko rozpowszechniła się na całym świecie. Ten kawałek placka drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym z dodatkiem sera i ziół co miesiąc gości prawie w każdym domu. Ciasto na pizzę jest bardzo proste w przygotowaniu. Oto nasz niezawodny przepis na najlepszą domową pizzę jaką możecie zjeść.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Składniki
Mleko podgrzewamy (ale nie gotujemy). Do miseczki wrzucamy drożdże i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Następnie powoli dosypujemy mąkę i mieszamy. W momencie gdy ciasto będzie ciężko mieszkać łyżką zaczynamy wyrabiać je ręcznie nadal dodając mąkę aż uformujemy drożdżowy placek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowaną olejem blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i możemy również posmarować olejem. Potem nakładamy sos pomidorowy, który składa się z koncentratu, przypraw i jeśli ktoś ma ochotę z czosnku. Kolejny krok zależy od waszej kreatywności. Na sos wrzucacie wszystko co macie pod ręką czyli: pieczarki, salami, por, kiełbasa, papryka, oliwki, ser, kukurydza. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut, środkowy ruszt, bez termoobiegu w temperaturze 220 stopni. Warto pilnować czy nie przypalają się boki ponieważ każdy piekarnik jest inny. I gotowe. Możecie delektować się pyszną, wielką, domową pizzą. Smakuje wyśmienicie zarówno pierwszego dnia jak i na drugi dzień gdy jest odgrzewana w mikrofali.
Zapraszam: www.rodzice-i-dzieci.pl