Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka dni temu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ta potrawa kuchni włoskiej bardzo szybko rozpowszechniła się na całym świecie. Ten kawałek placka drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym z dodatkiem sera i ziół co miesiąc gości prawie w każdym domu. Ciasto na pizzę jest bardzo proste w przygotowaniu. Oto nasz niezawodny przepis na najlepszą domową pizzę jaką możecie zjeść.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Składniki
Mleko podgrzewamy (ale nie gotujemy). Do miseczki wrzucamy drożdże i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Następnie powoli dosypujemy mąkę i mieszamy. W momencie gdy ciasto będzie ciężko mieszkać łyżką zaczynamy wyrabiać je ręcznie nadal dodając mąkę aż uformujemy drożdżowy placek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowaną olejem blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i możemy również posmarować olejem. Potem nakładamy sos pomidorowy, który składa się z koncentratu, przypraw i jeśli ktoś ma ochotę z czosnku. Kolejny krok zależy od waszej kreatywności. Na sos wrzucacie wszystko co macie pod ręką czyli: pieczarki, salami, por, kiełbasa, papryka, oliwki, ser, kukurydza. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut, środkowy ruszt, bez termoobiegu w temperaturze 220 stopni. Warto pilnować czy nie przypalają się boki ponieważ każdy piekarnik jest inny. I gotowe. Możecie delektować się pyszną, wielką, domową pizzą. Smakuje wyśmienicie zarówno pierwszego dnia jak i na drugi dzień gdy jest odgrzewana w mikrofali.
Zapraszam: www.rodzice-i-dzieci.pl