Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Który mężczyzna oprze się takiemu daniu? Duża ilość kiełbasy, boczku i szynki na mięciutkim cieście, z domowym sosem pomidorowym to jest to :)
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 234
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 300
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 56
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 234
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 300
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 56
Składniki
Ciasto Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (10-15 min.). Następnie wlewamy rozczyn do mąki, dodajemy olej, sól i zagniatamy ciasto (jeżeli jest za twarde możemy dodać ciepłej wody). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 50 min.).
Sos pomidorowy Pomidory pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, drobno posiekane zioła (świeże możemy zastąpić suszonymi - ja dodaję 1 łyżkę ziół), doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły placek, wykładamy na blachę natłuszczoną olejem. Smarujemy sosem pomidorowym, rozkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, boczek, szynkę i paprykę pokrojoną w słupki. Posypujemy tartym żółtym serem. Na samej górze rozkładamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego :)