Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza farmerska z sadzonym jajkiem"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 457
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 457
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem, odrobiną ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstaw na 15 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki, wsyp łyżeczkę soli. Wlej zaczyn i oliwę. Zagnieść ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Pomidory zmiksuj. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pieprzem i sło dką papryką. Tymianek posiekaj, połowę domieszaj do sosu.
Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 2 porcje, rozwałkuj. Placki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Potem pizze wyjmij, obłóż groszkiem, posiekanymi dymkami i mozzarellą pokrojoną w plasterki. Na każdy placek wbij jajko. Posyp resztą tymianku. Piecz jeszcze 10-12 minut. Udekoruj listkami bazylii.Źródło: Tina